Mitä fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa tapahtuu?

Kurkistetaan yhteen kuvitteelliseen, mutta toisaalta hyvinkin tavanomaisen oloiseen vastaanottotilanteeseen:

Asiakas saapuu vastaanotolle. Hän riisuu takkinsa ja kenkänsä vastaanottoaulassa ja istahtaa nojatuoliin odottamaan. Sanotaan vaikka, että asiakkaan nimi on Meeri. Kutsun Meerin sisään vastaanottohuoneeseen. Kysyn aina ensimmäisenä, että miten voisin auttaa sinua tänään?

Meeri kertoo, että ei oikein tiedä, tuli mielenkiinnosta kokeilemaan tällaista fysioterapeuttista jälkitarkastusta, ja ehkä siksi, kun neuvolan jälkitarkastuksessa ei katsottu onko jäänyt erkaumaa.

Kerronkin, että oikeastaan, se ei ole varsinaisesti lääkärien ja terveydenhoitajien tehtäväkään, elleivät ole juuri lisäkoulutusta siihen hankkineet ja valitettavasti myös resurssit eivät usein anna myöten. Lisäksi kerron, että siinä vaiheessa kun neuvolan jälkitarkastus on (6-12vkoa synnytyksestä), niin ei voida sanoa onko erkaumaa ”jäänyt” synnytyksestä. Erkauma palautuu hyvinkin koko vauvavuoden ajan, joten ei ole syytä huolestua tässä vaiheessa. Ja lisäksi tämä fysioterapeuttinen jälkitarkastus on juuri oikea paikka, missä kehon toiminnallisuutta voidaan synnytyksen jälkeen monipuolisesti arvioida!

Aluksi keskustelemme Meerin kanssa synnytyksestä, sen kulusta ja tunteista. Keskustelemme myös arjen sujumisesta, imetyksestä ja lantionpohjan hyvinvoinnista. Keskusteluun käytämme reilusti aikaa ja samalla Meeri saa paljon tietoa omaan henkilökohtaiseen tilanteeseensa liittyen.

Seuraavaksi kysyn Meeriltä, haluaako hän, että teen lantionpohjan sisätutkimuksen. Kerron, että se ei ole pakollinen, mutta antaa monipuolista tietoa lantionpohjan toiminnasta. Kerron myös, että sisätutkimus tehtäisiin ensin selinmakuulla, tarkistan limakalvojen kunnon ja tarvittaessa hoidan arpia (kuten sektioarpi) ja sen jälkeen tehdään vielä sisätutkimus seisten, joka antaa vielä laajempaa kuvaa lantionpohjan toiminnallisuudesta. Muistutan vielä, että minulle saa sanoa heti, jos joku tuntuu epämiellyttävältä tai jos haluaa, että tutkimus jätetään kesken. Meeri sanoo, että joo, sisätutkimus sopii.

Ensin kuitenkin tutkin hengitystä ja keskivartalon toimintaa seisten ja pyydän Meeriä riisumaan paidan  ja rullaamaan legginssejä alemmas lantiolle. Kysyn saako koskettaa ja kuulostelen omien käsien kautta hengitystä keholta havainnoinnin lisäksi.

Tämän jälkeen kerron Meerille, että saa laittaa paidan takaisin päälle ja sitten vuorostaan ottaa housut ja pikkarit pois sisätutkimusta varten. Meerillä onkin sopivasti pitkä toppi päällä, kuten ohjeistankin vastaanotolle tultaessa. Vastaanotolle saa tietysti pukeutua niin kuin itsestä sopivalta tuntuu, mutta suosittelen pitkää toppia, niin se antaa vähän sellaista suojaa ja turvan tunnetta, kun on ilman housuja tutkittavana. Tämän jälkeen teen sisätutkimuksen siten, että istun tutkimispöydälle hajareisin/salmiakkiasentoon Meeriä vastapäätä, joka makaa koukkuselinmakuulla. Meeri saa tukea omat jalkansa minun jalkoihini, jotta voisi olla mahdollisimman rennosti. Kysyn Meeriltä saako aloittaa sisätutkimuksen ja luvan saatuani aloitan. Sisätutkimuksen teen yhdellä, max. kahdella sormella hyvin hellävaraisesti. Minulla on kertakäyttökäsineet ja vesipohjaista liukuvoidetta tutkimisessa apunani.

Sisätutkimuksen jälkeen Meeri saa laittaa housut jalkaan ja jatketaan tutkimista keskivartalon toiminnallisilla testeillä paita ylös rullattuna (keskivartalo paljaana). En ole kiinnostunut pelkästään erkaumasta eli siitä, onko vatsan keskellä oleva pystysuuntainen valkoinen jännesauma leveä vaan haluan tutkia keskivartalon toimintaan kokonaisvaltaisesti. Jännesauma voi olla leveäkin, mutta sen toiminta voi olla hyvää. Tutkin keskivartalon toimintaa jännesaumaa myös Meerin ollessa koukkuselinmakuulla tutkimuspöydällä.

Tämän jälkeen katsomme, olisiko jotain sopivia harjoitteita, mitä Meeri voisi tehdä kotona/arjessa, jotka tukisivat Meerin kuntoutumista synnytyksestä. Meeri ei välttämättä tarvitse erityistä kuntoutumista, niin että olisi jotain ”vikaa” ja siksi kuntoutettavaa, mutta en oikein tykkää myöskään termistä ”palautua synnytyksestä”, koska ei keho koskaan voi edes palautua samanlaiseksi kuin mitä se oli ennen synnytystä. Keho on käynyt niin valtavan muutoksen, kasvattanut elämään sisällään, venynyt ja muokkaantunut, että eihän se nyt vain ole mahdollista palata samanlaiseksi kuin ennen synnytystä. Ei se silti tarkoita toki sitäkään, että synnytyksen jälkeen pitää vaan kärsiä kaikista vaivoista, koska paluuta entiseen ei enää ole. Ei suinkaan. Keho vahvistuu ja toiminnallisesti kehosta voi tulla vaikka kuinka ”parempi” kuin ennen synnytystä! Joten ei hätää 😊

Kun kysyn Meeriltä, saiko hän, mitä hän odotti tältä käynniltä, niin Meeri vastaa: ”Sain, ja paljon enemmänkin! Kumpa kaikki äidit voisivat saada tällaisen käynnin synnytyksen jälkeen, jossa katsotaan näin laaja-alaisesti omaa hyvinvointia” <3 Tämä on oikeasti todella yleinen vastaus mitä saan. Kiitollisena näitä palautteita otan vastaan ja olen samaa mieltä, että fysioterapeuttinen jälkitarkastus olisi tärkeä tarkastus ihan jokaiselle äidille. Siinä voidaan katsoa yksilöllisesti se, milloin palata oman liikuntaharrastuksen pariin, on se sitten juoksu, kuntosali, tanssi tai hiihto. Tai vaikkei olisi mitään erityistä liikuntaharrastusta. Vaikka ei olisi mitään vaivoja, on tärkeää, että äidin hyvinvointi huomioidaan. Synnytyksen jälkeen huomio siirtyy yleensä helposti pelkästään vauvaan. Kaikki eivät tarvitse erityistä kuntoutumista synnytyksestä, eivätkä tukea siihen, mutta myös kuntouttamisen voi aloittaa fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen ohjeistuksen mukaan.

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus kestää 90min, jotta siinä ehditään katsoa jokaisen tilanne yksilöllisesti. Tervetuloa vastaanotolle Kehon ja mielen keskus Filiaan!

Terkuin Henna

naiseuden ja tanssin erityisasiantuntija

psykofyysinen fysioterapeutti ja valmentaja

kehorauhan puolestapuhuja

Niin ja ps. Sinun ei tarvitse valmistautua fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen millään lailla, muuta kun ehkä että laitat joustavat vaatteet ja sen pitkän topin. Sun ei tarvitse sheivata, ei laittaa mitään tiettyjä pikkareita jalkaan (laitat vaan ne mukavimmat!) eikä tarvii miettiä, jos menkat sattuukin olemaan just sillon kun tuut vastaanotolle. Menkat ei haittaa mun tutkimista mitenkään, mutta tottakai saat niiden vuoksi (tai mistä tahansa muusta syystä – en tarvitse selitystä sille <3) kieltäytyä sisätutkimuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *