Vastaanotolla selvitetään mitä rajoitteita ja haasteita lantionpohjan toimintaan liittyy. Tarkoituksena on selvittää millainen toimintakyky lantiolla ja lantionpohjalla on erilaisiin alkuasentoihin liittyen sekä osana koko kehon toimintaa. Lantionpohjan fysioterapiassa olennaisia asioita on, että asiakas oppii kehotietoisuutta ja saa ymmärrystä kehonsa toiminnasta. On myös tärkeää, että asiakkaalla on motivaatiota muuttaa häiriintynyttä toimintaa. Kuntoutuminen vaatii usein pitkäjänteistä työtä!
Fysioterapiassa harjoitellaan yksilön tarpeen mukaan joko rentoutumisen taitoja tai lihasvoimaa, rakon toiminnan tunnistamista sekä kontrollinhallintaa. Monesti kyse ei olekaan siitä, että lantionpohjan lihakset olisivat heikot vaan niiden toiminta ei ole oikea-aikaista, lihasten rentotumiskyvyssä on haasteita tai vatsaontelon sisäisen paineen säätely ei onnistu. Lantionpohjan toimintahäiriöillä voi olla yhteys suorien vatsalihasten erkaumaan. Lantionpohjan fysioterapia ei ole pelkkää supistelujumppaa vaan siinä huomioidaan koko kehon toiminta kokonaisvaltaisesti ja asiakaslähtöisesti. Lantionpohjan fysioterapiassa lantionpohjan toimintaa voidaan arvioida mm. sisätutkimuksella.
Mikä on sisätutkimus?
Lantionpohjan fysioterapeutin tekemä sisätutkimus tehdään aina vain asiakkaan suostumuksella. Sisätutkimus tehdään selinmakuulla ja myös seisten ilman alushousuja. Sisätutkimus on hyvin hellävarainen ja se tehdään yhdellä tai kahdella sormella käyttäen liukastingeeliä apuna. Tutkimuksen aikana tehdään lantionpohjan lihassupistuksia ohjauksen mukaan. Manuaalinen eli käsin tehtävä sisätutkimus antaa luotettavasti tietoa lantionpohjan kireydestä ja rentoudesta sekä lihasvoimasta. Verrattuna ultraääneen ja biopalautteeseen, joilla molemmilla voi myös tutkia lantionpohjan toimintaa, sisätutkimuksessa saa hyvin tietoa siitä, onko lihassupistus oikean suuntainen ja kuinka voimakas. Myös kireyden ja rentouden eroa on helppoa tunnustelemalla arvioida. Sisätutkimuksen yhteydessä fysioterapeutti tarkistaa lantionpohjan alueen arvet ja limakalvojen kunnon, tekee arpikäsittelyä sekä antaa ohjausta arpien käsittelyyn kotona.
Lantionpohjan toiminnallisia häiriöitä, joihin voit saada apua fysioterapiasta:
- virtsankarkailu
- yliaktiivinen rakko
- virtsaumpi ja ylivenynyt rakko
- lantionpohjan laskeumat
- vulvodynia (ulkosynnyttimien kiputila)
- suolen toimintahäiriöt
- yhdyntäkivut